PVC stolarija prednosti

Pokušat ćemo u ovome članku obraditi neke prednosti PVC stolarije u odnosu na druge materijale.

Kada krenete u "avanturu" zamjene prozora odmah vas na startu zapljusnu razno razne informacije raznih poznanika, susjeda, rođaka o prednostima i nedostacima različitih vrsta prozora. Sve te informacije su često kontradiktorne te ne pomažu puno u vašem odabiru. Ono to je nekome prednost ili nedostatak ne znači da vama predstavlja isto. Mi ćemo se ovdje pokušati baviti činjenicama.

energetska učinkovitost pvc stolarije
1. PVC stolarija danas predstavlja najbolju opciju gledano sa strane energetske učinkovitosti. PVC stolarija se proizvodi od PVC profila koji imaju niske koeficijente toplinske provodljivosti. Energija je novac, danas je porasla svijest o potrošnji energije kako za zagrijavanje, tako i za hlađenje. Prošla su vremena kada smo mogli imati energetski neučinkovite prozore i vrata na koje zbog niske cijene energenata nije nitko obraćao pozornost. PVC stolarija ima velike prednosti u tom pogledu u odnosu na druge materijale kao što su drvo i aluminij. U odnosu na drvene i aluminijske prozore PVC prozori imaju bolja izolacijska svojstva. PVC profil Salamander 3D ima koeficijent prolaza topline od 1,3 W/m2K dok alu profil feal termo 55 ima koeficijent prolaza topline 3,4 W/m2K, drveni profil za neke standardne debljine od 60mm ima koeficijent prolaza topline 1,8 W/m2K. Naravno postoje varijacije profila kako PVC tako i alu i drvenih kod kojih je koeficijent prolaza topline niži, ali ti prozorski sustavi su skuplji. U Hrvatskoj je danas standard PVC profil s koeficijentom prolaza topline 1,3 W/m2K, koji u kombinaciji s kvalitetnim dvoslojnim staklom s LOW-E premazom zadovoljava sve uvjete klasične gradnje.

prednost pvc stolarije
2. PVC stolarija ima odličan omjer uloženo - dobiveno. PVC stolarija ima velike prednosti u odnosu na ostale materijala kako prilikom kupnje PVC prozora i vrata tako i prilikom godina korištenja zbog njihovog minimalnog održavanja i visoke energetske učinkovitosti koja smanjuje potrošnju energije za zagrijavanje. Danas vlada velika konkurencija između proizvođača PVC stolarije, čime je dosta pala cijena PVC prozora i vrata, tako da je PVC stolarija u prosjeku 20 - 30 % jeftinija od kvalitetnog drvenog prozora te 30 - 35% jeftinija od ALU prozora. Ako pogledamo opet izolacijska svojstva PVC stolarije i prednost PVC profila u odnosu na druge materijale opet vidimo da tokom godina korištenja PVC prozori i vrata rasipaju manje energije a samim time i novaca prilikom zagrijavanja prostora. Druga prednost je minimalno održavanje PVC prozora i vrata. Uglavnom kvalitetne PVC prozore kada ih jednom ugradite na kuću zaboravite na njih da postoje, sve što trebate prilikom održavanja da ih povremeno operete, podmažete okov, te eventualno po potrebi pritegnete vijke kvake. Drveni prozori zahtijevaju konstantno održavanje, svakih nekoliko godina se mora iznova lakirati što predstavlja pozamašan trošak kako u cijeni raznih lakova tako i u vremenu koji gubite na lakiranje svakih par godina. ALU prozori su slični s PVC prozorima u pogledu održavanja, ali zbog njihovih loših toplinskih karakteristika i veće cijene prilikom kupnje također predstavljaju lošiji izbor.

održavanje PVC stolarije
3. PVC stolarija se lako održava. Kako sam već napisao u prijašnjem odlomku PVC stolarija zahtjeva minimalna održavanja tijekom vijeka upotrebe. Periodički podesiti i podmazati okov, lagano očistiti vlažnom krpicom i to je to. Čišćenje treba biti s blagim rastvorom sredstva za posuđe, te izbjegavajte korištenje agresivnih sredstava za čišćenje, Svako malo pregledajte i podmažite brtve pvc prozora slikonskom mašču kako bi trejele što duže. Uglavnom nema puno brige oko PVC prozora i vrata kada ih jednom ugradite.


recikliranje pvc stolarije
4. PVC stolarija doprinosi eko-ravnoteži. Vjerovatno ste svugdje čuli o tome kako PVC zagađuje okoliš, što je donekle točno, ali svaka medalja ima dvije strane. PVC profili imaju mogućnost 100% recikliranja. 40% svih rezervi plina i nafte u svijetu koriste se za grijanje i dodatnu energiju u građevinama, dok samo 4% odlazi na proizvodnju plastike, od čega se samo 1% koristi za PVC. Samo korištenjem PVC prozora se smanjuje energija potrebna za zagrijavanje, čime direktno smanjujemo zagađenje kroz manju emisiju štetnih plinova u atmosferu. Osim što se može reciklirati, trajnost i niska razina zagađivanja tijekom proizvodnog procesa PVC-a pomaže postići odličnu eko ravnotežu i pridonosi zaštiti okoliša. PVC prozori i vrata traju puno duže u odnosu na drvene prozore, iako je mišljenje da drveni prozori predstavljaju najbolju ekološku opciju, nije baš sve tako. Da bi se dobio drveni prozor treba najprije sirovina, koja se dobiva sječom šuma. Svaki da se sjeku nepregledne površine šume što zahtjeva velike količine energije kako za samu sječu, tako i za transport. Zatim se to drvo prerađuje u tehnološki kompliciranom procesu čime se troši značajna količina energije. Prilikom proizvodnje drvenih prozora se koriste različita ljepila i lakovi koji nikako ne doprinose smanjenju zagađenosti. Treba imati na umu da i lakovi kojim se kasnije održava drveni prozor tijekom godina, u velikoj mjeri zagađuju okoliš. Te lakove proizvode velike kemijske industrije u kompliciranim kemijskim procesima koji imaju. svoje nusprodukte - kako štetne tvari, tako i ugljični monoksid koji se otpušta u atmosferu prilikom proizvodnje. ALU profili se također proizvode u procesima koji troše velike količine energije. ALU prozori se kako bi im se površina zaštitila od oksidacije tretiraju polimernim prahom u procesu elektrostatske plastifikacije metala. Znači nije sve crno niti bijelo. 

Nema komentara:

Objavi komentar